SEARCH SITE BY TYPING (ESC TO CLOSE)

00.00

LLISTA DE COMANDA

Skip to Content

Descobreix la nostra història

Els nostres cellers modernistes són el mirall de la història de les generacions d’agricultors que han treballat la terra

veremas antigas castell dor

S. XX

A principis del XX el cooperativisme agrari va constituir una eficient estratègia econòmica per tal de superar la crisi que estava afectant el sector d’ençà de l’últim terç del segle XIX. La fil·loxera va afectar greument la vinya catalana. Un únic vaixell de nacionalitat britànica va infectar de fil·loxera tot Europa. L’insecte va arruïnar la vinya francesa i es va escampar per tota Europa. S’apunta que va aparèixer a l’Empordà el 1879 i vint anys després va arrasar la Terra Alta i altres comarques catalanes.

cooperativa vilanova primera metitat sxx

Cooperativisme

El cooperativisme va ser una estratègia solidària que va revolucionar el camp català, unint grans propietaris i petits pagesos, va esdevenir un motor imparable que va donar com a resultat la modernització i enfortiment del sector que va poder superar una crisi sense precedents. Aquesta recuperació va tenir un símbol d’art i enginyeria: les catedrals del vi. El modernisme va arribar des de les ciutats al camp i va esdevenir un aprenentatge: com la unió pot donar com a resultat la superació i la millora.

Celler cooperatiu Vila Rodona

Catedrals del vi

Una nova generació d’arquitectes, deixebles dels principals representants del modernisme, va crear les catedrals del vi, pensades per optimitzar la productivitat i la qualitat del vi. A més de ser majestuoses obres arquitectòniques van suposar un gran avanç en l’àmbit de l’enginyeria industrial al món rural. Aquests imponents edificis, que encara sorprenen avui en dia, és el millor exemple de l’esperit de superació davant les dificultats de les cooperatives. Castell d’Or és el llegat d’aquest esperit de superació i amor per la terra.

Arxiu Comarcal Baix Penedès

1894

La Cooperativa Agrícola de Barberà de la Conca és un d’aquests cellers que compta amb una llarga història, fundat l’any 1894 és fruit de la unió de dues entitats que hi havia a la població abans de la Guerra Civil. Per una part , la Societat Agrícola de Barberà i d’altra el Sindicat Agrícola de Barberà, les quals es van fusionar l’any 1934 per prescripció de la Llei de cooperatives. De la primera va heretat l’honor de ser el primer celler cooperatiu de Catalunya i de la segona el magnífic celler modernista, obra de l’arquitecte deixeble de Gaudí Cèsar Martinell. El moviment cooperatiu va agermanar els pagesos dels pobles i fins i tot va contribuir a atansar els pobles entre si.

Celler cooperatiu Vila rodona

1919

També la Cooperativa Agrícola de Vila-rodona data de 1919 i compta amb més d’un segle d’història. És un magnífic exemple d’arquitectura modernista, es troba al bell mig de la Ruta del Císter, i a tocar del monestir de Santes Creus. És obra de l’arquitecte vallenc Cèsar Martinell.

cellers castell dor

1930

Agrícola de la Conca neix de la fusió de la Cooperativa de Viticultors de Solivella SCCL i l’Agrícola de l’Espluga i Secció de Crèdit SCCL. La seva història es remunta a principis del segle XX. La pagesia amb menys recursos professionals va trobar en la unió d’esforços una via de promoció dels seus interessos i del seu sector. Així va ser com el 1901 es fundava la Societat Agrícola de Solivella, amb seu al carrer de l’Hospital. Poc temps després, el 1906, es promulgà la Llei de Sindicats Agrícoles, i l’entitat prengué el nom de Societat de Treballadors Agrícoles de Solivella. Entre el 1917 i el 1930 el col·lectiu va ampliant el seu patrimoni.

instalacions castell dor

2006

L’any 2006 un grup de cellers cooperatius catalans va fundar Castell d’Or amb el propòsit d’unir esforços i treballar de manera conjunta. Els vins, caves i olis Castell d’Or són fruit del treball conjunt de tot els cellers que en formen part i del saber fer, que ha passat generació rere generació, en cada una de les cooperatives que integren el grup. És per això que podem dir que la història de Castell d’Or comença molt més aviat de la seva fundació com a grup.

castelldor logo daurat

Contacta amb Castell d’Or, pregunta’ns el que necessitis o envia’ns una petició de reserva.

Visita’ns >

to-topto-top